Jak vytvořit tisková data

Možná to znáte. Ačkoliv nejste grafik, dostanete kreativní záchvat, otevřete Malování a rozhodnete si ten leták prostě navrhnout sami. Vždyť co na tom je.

Po čtyřech hodinách hotový obrázek v JPGu posíláte vítězoslavně do tiskárny. Následuje e-mail z tiskárny, že obrázek je v malém rozlišení, že data potřebují v tiskovém PDF, že vám chybí spadávka, že je dokument ve špatném barevném režimu, že…, že…, že…

Co s tím? Začněme od začátku.

InDesign ano, Word ne

Neplýtvejte čas návrhy ve Wordu. Pro sazbu tiskovin je nejvhodnější Adobe InDesign. Pokud ho nemáte (což pochopím), použijte Illustrator. Pokud nemáte Illustrator, použijte Photoshop. Pokud nemáte Photoshop, zadejte to grafikovi. Ne, dobře. Klidně zkuste i free prográmky. Jen ne textové editory. Chápu, jsou hodně oblíbené. Občas mi ve Wordu někdo pošle fotky, které chce upravit. Občas dokonce i v Excelu. Dlouho jsme přemýšlela, co vede lidi k tomu, aby mi posílali fotky v tabulkovém procesoru. Přišla jsem na to, že:

  • V jednom souboru dokážete poslal hromadu fotek najednou
  • Jde s nimi lépe posunovat než ve Wordu
  • Excel má přece každý, takže si to snadno otevře

Teď vážně. Protože já používám čistě jen balík Adobe, ukážu tvorbu tiskového PDF na InDesignu.

Základní nastavení dokumentu

Otevřeme InDesign, zadáme požadovaný rozměr tiskoviny. Tento rozměr se nazývá jako čistý rozměr. Dále si nastavte spadávku.

Co je to spadávka?

Když byste do tisku poslali např. vizitku o rozměru 90×50 mm bez spadávky, může se stát, že při ořezu tiskoviny by vám na vizitce zůstal bílý nepotištěný pruh. Určitě se vám to stalo, když jste stříhali nůžkami třeba pexeso. Pak jste ten bílý proužek odstříhávali. Řeší se to tak, že dokument na všech stranách zvětšíme o 2-3 mm. No, a to je ta spadávka. Používáme ji všude, kde chceme tisknout až do kraje. 

Fialový rámeček značí náš nastavený okraj. Tmavý rámeček kolem je spadávka. Ta se při zpracování tiskoviny ořízne a zbyde nám čistý rozměr. Tedy toto:

Guláš ze CMYKu a RGB

Většina tiskáren od vás bude chtít data v barevném režimu CMYK. Pokud tedy používáte např. fotky, je potřeba je nejprve do CMYKU převést. Jinak vám tiskárna neručí za výslednou barevnost. Trošku lidsky. Foťák fotí do barevného režimu RGB. Tisk ale probíhá ve CMYKu. RGB má větší barevný rozsah, ten však tiskárna nedokáže vytisknout a fotka může působit mdle. Fotku je tedy vhodné nejprve převést do CMYKu a dobarvit. Třeba ve Photoshopu (Obraz -> Režim -> Barvy CMYK)

Pro hloubaly článek zde.

Co jsou to ty dépéíčka

DPI je počet bodů na palec. Tedy hustota pixelů, s jakou se obraz tiskne. 1 palec = 2,54 cm. Ideální pro tisk je 300 DPI. Tato hodnota říká, že na délce 2,54 cm najdete 300 bodů. Čím větší je hodnota DPI, tím bude tisk detailnější. Pro billboard, na který se bude dívat z dálky, vám postačí třeba jen 50 DPI.

Více o DPI se můžete dočíst zde.

Převedení textu do křivek

Než pošlete data do tisku, je potřeba převést písmo do křivek. V InDesignu stačí text označit a zmáčknout Ctrl+Shift+O. Nepřevedené písmo by mohlo tiskárně zamotat hlavu a výsledek by se mohl lišit od návrhu.

Když už všechno tohle víte, můžeme zkusit vytvořit to tiskové PDF. Jo, opravdu to musí být PDF.

Většina grafiků soubor jen vyexportuje do PDF a nazdar. Sem tam ale může při tomto postupu vzniknout chyba. Pokud si té chyby nikdo nevšimne, ve velkém nákladu to zamrzí. Takže raději zvolte cestu přes PostScript a v InDesignu zvolte Soubor -> Tisknout.

Na záložce Všeobecné nastavte Tiskárnu a PPD dle obrázku. Pak zvolte stránky, které chcete tisknout. Přepněte na záložku Nastavení.

Tady zvolte velikost papíru – vlastní. Rozměry se automaticky dopočítají. Upravte orientaci a tiskovinu vystřeďte. Nyní přepněte na Značky a spadávky.

Tady zaškrtněte políčko „ořezové značky“ a ujistěte se, že máte zaškrtnuté i pole „Použít nastavení spadávky z dokumentu“

Výstup – zkontrolujte, že se váš dokument skládá pouze z výtažkových barev. Pokud tedy nepřipravujete tisk přímými barvami samozřejmě.

Správa barev – zvolte profil Coated FOGRA39

Na záložce Další volby zvolte „Vysoké rozlišení“ a dejte uložit.

Vyberte, kam se má soubor uložit. Přesně tam pak najdete postScriptový soubor. Teď z něho musíme vytvořit konečně to PDF. Dělá se to přes Adobe Distiller a je to děsně jednoduché. Soubor jen do Distilleru přetáhněte. Dejte si jen pozor na nastavení, ať máte Tiskovou kvalitu.

PDFko se vám vytvoří do složky, kde máte uložený PostScript. Hotovo, tohle už můžete s klidným svědomím poslat do tiskárny 🙂